Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na hrabivost církví pomohou jen komunisté

Takto reagoval Jaroslav Volský v diskusi na Novinkách.cz na článek „Hejtmany pobouřila hrabivost církví, chtějí pomoc od státu“, protože kraje už si nevědí s majetkovými požadavky církví rady.

Článek je zde: „https://www.novinky.cz/domaci/407761-hejtmany-pobourila-hrabivost-cirkvi-chteji-pomoc-od-statu.html .“
To, že byznys s dušemi, tedy se strachem lidí ze smrti je jedním z nejvýnosnějších kšeftů, vědí církve odjakživa. Proto jejich preláti odedávna strašili všemožnými Bohy, Peklem s čerty a bůhvíjakými tresty, aby si církve udržely svoji moc.  Věřící tak církve udržovaly v neustálém strachu a  zabezpečily si tímto mimořádně vysoké hmotné příjmy. Však se moci papežů v minulosti báli i panovníci. A když papežové vyhlašovali křížové výpravy, tak k jejich financování křesťanští panovníci nemálo přispívali. Tedy, ne panovníci, ale jejich poddaní, kteří tento „byznys“ museli platit.
Dovolím si připomenout, jakým způsobem křesťanské církve šířily svoji víru a jakým způsobem nabývaly majetek.
Jen při první křížové výpravě v letech 1096-1099 po patřičné náboženské masáži, kdy ještě neměli ponětí o tom, jak bude cesta do Svaté země vypadat a s čím se mohou setkat, bylo shromážděné vojsko k dobytí Jeruzaléma.
Cituji: „Víra ve vítězství křesťanů, kteří ve znamení kříže vyženou nevěřící muslimy ze Svaté země a osvobodí Boží hrob v Jeruzalémě, však byla obrovská. Dne 15. července 1099 po krátkém obléhání Jeruzalém padl. Boží hrob se dostal zpět do rukou křesťanů. Dobytý Jeruzalém byl křižákům vydán v plen, zajatci se přitom stali obětí masakru. Podle zpráv, které zanechali křesťanští i arabští kronikáři, kradli, zabíjeli a dopouštěli se strašlivých zvěrstev.
„    ...kdybyste tam bývali byli, brodili byste se po kotníky v krvi zavražděných...Ani jediný nezůstal naživu. Ba ani žen a děti nešetřili... Viděli byste něco úžasného, když naši panošové a chudší pěšáci prohlédli chytrost Saracénů a mrtvé je párali, aby jim z vnitřností vybrali peníze, byzantiny, které zaživa spolykali ohavnými chřtány. Z tohoto důvodu po několika dnech snesli mrtvoly na velikou hromadu a na popel je spálili, a takto v popelu snáze nalezli zlato...
 Fulcher ze Chartres“

https://cs.wikipedia.org/wiki/Prvn%C3%AD_k%C5%99%C3%AD%C5%BEov%C3%A1_v%C3%BDprava
Při čtvrté křížové výpravě r. 1202-1204 katolíci místo Jeruzaléma dobyli Zadar a vyplenili Konstantinopol. Byzantský kronikář Niketas Choniates napsal, že „samotní barbaři by byli milosrdnější než tito muži ze Západu, kteří si říkali křesťané“. Francouz Geoffroy z Villehardouinu naopak popisuje nadšení křižáků nad dobytím města a získanou kořistí:
„    ...Všichni se radovali a děkovali Bohu za čest a vítězství, jimiž je obdařil, takže ti, kdo byli chudí, nyní žili v blahobytu a přepychu. Velikonoce slavili se srdcem naplněným radostí za dobrodiní, jež jim Pán a Spasitel prokázal...
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ctvrt%C3%A1_k%C5%99%C3%AD%C5%BEov%C3%A1_v%C3%BDprava
Kolik majetku později církve získaly z dalších válek, práce nevolníků, robotníků, vymáháním desátek a všemožných poplatků od poddaných, se současné církve nezmiňují.

Nyní si církve nárokují všechno, k čemu podobným způsobem v minulosti přišly. A ještě je jim to málo, tak si vymohly další miliardy finančních náhrad za majetek krajů a obcí, který jim dle současného zákona nemůže být vydán. Ale ani toto našim církevním „byznysmenům s dušemi“ nestačí a požadují i majetek krajů a obcí, za který mají obdržet náhrady. A to v takovém rozsahu, že už jsou z toho nešťastni i příslušní hejtmané jednotlivých krajů.
Dokonce se tomu už podivil sám kardinál Dominik Duka. Na druhé straně je ovšem zajímavé, že hlavní „reprezentant“ majetkových požadavků církví Tomáš Holub byl odměněný titulem biskupa.
A reakce čtenářů na toto počínání církví?
Nejvíce hlasů získaly tyto příspěvky:
Jaroslav Volský, Dobříč  +140 „na to pomůžou jen komunisté....“ 
Augustin Brejžek, České Budějovice +87 „Nevim, čemu se diví. Vždy byla církev taková. Vše co mají, získali utlačovánim a zotročovanim obyčejnych lidi.“
https://www.novinky.cz/diskuse?id=449466&articleId=/domaci/407761-hejtmany-pobourila-hrabivost-cirkvi-chteji-pomoc-od-statu.html§ionId=8
Je zajímavé, že největší zastánci majetkových požadavků našich církví se také nejvíce ohánějí antikomunismem. Ale já bych jim položil otázku, zda se ani trochu nestydí a zda komunisté přece jen v případu majetkových požadavků církví nemají pravdu.

 

Autor: Jaromír Petřík | čtvrtek 30.6.2016 14:38 | karma článku: 35,93 | přečteno: 2184x
  • Další články autora

Jaromír Petřík

Prezident Miloš Zeman o „oduznání“ Kosova

Uznání Kosova je velkou morální kaňkou naší země, které prosadil snad nejhorší ministr naší vlády za celou naši historii Karel Schwarzenberg společně s tehdejším předsedou vlády Mirkem Topolánkem.

12.9.2019 v 10:05 | Karma: 45,56 | Přečteno: 2588x | Politika

Jaromír Petřík

Dopadne státní zástupce Šaroch stejně jako Petr Lessy, nebo Alena Vitásková?

Miroslav Kalousek a Ivan Bartoš se mohou doslova zbláznit z toho, že státní zástupce Šaroch doporučil zrušit obžalobu na Andreje Babiše.

4.9.2019 v 13:07 | Karma: 41,54 | Přečteno: 2430x | Politika

Jaromír Petřík

Jaký je rozdíl mezi Janem Silovským a bratry Mašíny?

Janu Silovskému bylo zamítnuto podmínečné propuštění z vězení za to, že chtěl bojovat v řadách Islámského státu. Naproti tomu se stupňuje kampaň za glorifikaci bratrů Mašínů, kteří spáchali činy, které se za terorismus dají uznat.

29.8.2019 v 10:11 | Karma: 39,75 | Přečteno: 1753x | Politika

Jaromír Petřík

Bojovník s „dezinformacemi“ o Zemanovi, Putinovi a Rusku Jakub Kalenský

Dezinformační weby by měly být označeny podobně jako cigarety, říká „expert“ na dezinformace Jakub Kalenský.

20.8.2019 v 21:28 | Karma: 38,89 | Přečteno: 1448x | Politika

Jaromír Petřík

Za lži a dehonestaci SSSR se v ČR uděluje vyznamenání

Mediální scénou nyní hýbe případ Sosnarová, které na základě jejích výmyslů o věznění v sovětském Gulagu bylo uděleno vyznamenání. Přesto, že se později prokázalo, že lhala, vyznamenání jí zůstalo.

18.7.2019 v 7:10 | Karma: 37,67 | Přečteno: 1706x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2631x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik