Proč „Pražská kavárna“ zakázala Michalovi Horáčkovi projev na Václaváku?

18. 11. 2017 12:39:56
Letošní oslavy 17. listopadu proběhly zcela v režii „Pražské kavárny.“ Její zástupci dovolili v Praze vystoupit pouze svým stoupencům, kteří jeden jako druhý hystericky opakovali fráze o ohrožení naší demokracie.

„Svoboda je ohrožena vždy a stále ji musíme hájit. A demokracii budeme mít tak dlouho, jak dlouho budeme chtít,“ hřímal šéf ODS Petr Fiala.

A jeho stoupenci „svobodu a demokracii“ opravdu hájili, jak vzápětí poznal na vlastní kůži Tomio Okamura.

„Tenkrát jsme bojovali za to, abychom se mohli svobodně vyjádřit. Podívejte se, kam jsme to dopracovali,“ řekl šéf SPD Tomio Okamura v reakci na lidi, kteří ho předtím na Národní třídě vypískali. „Určitá skupina občanů si uzurpuje nárok na jediný správný názor.“

Též se tito „demokraté“ velmi vymezovali proti Andreji Babišovi. Že jej zvolila třetina našich voličů jaksi pomíjeli, stejně jako, že jejich TOP09 se dostala do Parlamentu pouze díky voličům z Prahy 1, kdy těsně překonala 5%. Hlasití byli, jako kdyby TOP09 s drtivou většinou ve volbách zvítězila. Andrej Babiš, který skládá novou vládu, zapálil svíčku u památníku na Národní třídě. Setkal se přitom s hlasitým odporem protestujících, kteří šéfa ANO obvinili ze zneuctění pietního místa.

Petr Gazdík za pobočku TOP09, tedy stranu Starostů a nezávislých zmínil 17. listopadu na Národní třídě možné ohrožení svobody a demokracie kvůli nástupu vlády opřené o komunisty. Strašením komunisty se též oháněl nový zájemce o předsedu TOP09 Jiří Pospíšil.

Další z řady akcí k 17. listopadu se konala v pražském Újezdu. Na demonstraci "Pravda nemá alternativu" promluvil profesor Martin C. Putna, podle kterého volby nevyhrál Andrej Babiš, ale falešné zprávy.

Na pražském Albertově jsme si vyslechli rektora brněnské Masarykovy univerzity Mikuláše Beka, že svobodomyslná část společnosti v posledních letech utrpěla několik porážek - zařadil mezi ně třeba výsledek prezidentských voleb: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/o-svobodu-je-treba-neustale-pecovat-zaznelo-na-albertove/1551780 . Pozadu nezůstal ani dlouholetý člen KSČ Tomáš Zíma, rektor Karlovy University. Pozn.: Každému, kdo kdy byl členem KSČ stanovil známý bloger MUDr. Vodvářka diagnózu „významné mozkové poruchy“: https://jaroslavpolak.blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A150630_467038_blogidnes

Hlavní událostí včerejšího 17. listopadu byl program na Václavském náměstí.

Tam jsem naivně očekával, že zde vystoupí i někdo z umělců vyznamenaných našim prezidentem Milošem Zemanem, např. Jarek Nohavica, Helena Vondráčková a promluví někdo opravdu znalý politiky a historie jako např. Petr Žantovský.

Bohužel jsem se nedočkal. Účinkovala plejáda umělců, z nichž většinu jsem neznal a slovo tam vedli ti, kteří zastávali názory o ohrožení současné demokracie. „Koncert pro budoucnost“ zahájil Vladimír Merta. Vyslechli jsme si Petra Pitharta s projevem o ohrožení nezávislosti České televize (nesmyslný projev, jako kdyby toto médum hlásalo něco jiného než zemanofobii a rusofobii), ekonoma Tomáše Sedláčka: „Vyhrabali jsme se tady před 28 lety z mnohem většího průšvihu. Kropte je pravdou a láskou.“ Tedy opravdu duchaplný projev...

Osobně jsem byl zvědavý na projevy prezidentských kandidátů, kteří byli pořadateli pozváni. Michal Horáček přišel na Václavské náměstí v podvečer, když předtím na Hradčanském náměstí zazpíval Modlitbu pro Martu. A divil se, že nemohl vystoupit na Václavském náměstí. Pořadatelé totiž uvedli, že prezidentští kandidáti, které jako řečníky vybrali, „nejvíce ztělesňují hodnoty 17. listopadu“. https://www.blesk.cz/clanek/volby-prezidentske-volby-2018/507234/horacka-na-vaclavaku-nepustili-na-podium-moc-bohaty-a-malo-sametovy.html

„Oni si asi myslí, že já hodnoty 17. listopadu neztělesňuju. Nevím, proč bych já, aktivní aktér revoluce a účastník všech jednání, měl být s listopadem spojován méně než ti, kteří tam nebyli,“ řekl Horáček. Dále uvedl, že polovinu svého času mu nabídl další prezidentský kandidát Marek Hilšer, o kterém „Pražská kavárna“ naznala, že dostatečně ztělesňuje hodnoty 17. listopadu, třebaže sám uvedl, že listopad 1989 prožil ve Španělsku. Toto však pořadatelé odmítli a Horáčkovi jednoduše projev na Václaváku zakázali.

„Pražská kavárna“ naznala, že kromě Marka Hilšera dostatečně ztělesňují 17. listopad pouze Jiří Drahoš (který, jak sám řekl, listopad 1989 prožil v Jihlavě) a Pavel Fischer.

Tedy opravdu „demokratický“ výběr řečníků, když je všeobecně známo, že z prezidentských kandidátů se událostí listopadu 1989 přímo zúčastnili pouze současný prezident Miloš Zeman a Michal Horáček.

Zajímavé, co na to řekl europoslancec za ODS Jan Zahradil: „Nic mi do toho není, nešel jsem tam a nikoho z nich volit nebudu. Ale jestli včera na pódium nepustili Horáčka (který je se 17. listopadem 1989 spojen stokrát víc než akademik Drahoš, like it or not) a jestli k Drahošovi pustili jako stafáž jen muší váhy Fischera a Hilšera, pak je jasné, co byl celý ‚Koncert pro budoucnost‘ zač. Prostě kampáááň.“

Doposud jsem žádné ohrožení demokracie u nás necítil. Ale začínám to ohrožení cítit právě po výlevech zástupců „Pražské kavárny“, kteří nepřipouštějí jiný názor, než ten svůj, stejně jako kdysi radikální bolševici v padesátých letech.

Jsem zvědavý, jak by dopadl Miloš Zeman, pokud by se oslav 17. listopadu osobně zúčastnil. Zda by jednomyslně myslící Pražské kavárně stačily červené karty a vajíčka.

Ostatně, mluvčí našeho demokraticky zvoleného prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček to vystihl přesně. „Demokracií a svobodou se dnes nejhlasitěji ohání ti, kteří odmítají výsledky demokratických a svobodných voleb.“

Bohužel, právě ti, kteří nejvíce strašili naše občany komunisty a ohrožením demokracie, nepřipustili na oslavách 17. listopadu jiný názor, než ten svůj a byli natolik důslední, že se jim nehodil do karet ani přímý účastník těchto událostí Michal Horáček.

Takže svůj blog zakončím slovy: „Quo vadis Pražská kavárno?“

Autor: Jaromír Petřík | sobota 18.11.2017 12:39 | karma článku: 45.28 | přečteno: 4721x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 19.28 | Přečteno: 348 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 22.01 | Přečteno: 379 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 352 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 475 | Diskuse
Počet článků 362 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2624

Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...