Moje vzpomínky na filatelistu Ludvíka Pytlíčka

15. 02. 2019 14:30:08
Ve věku 76 let zemřel náš neúspěšnější filatelista Ludvík Pytlíček . S touto informací přišla většina našich médií.

https://www.novinky.cz/domaci/497198-zemrel-nejznamejsi-cesky-filatelista-ludvik-pytlicek.html

Výčet jeho filatelistických úspěchů je podrobně popsaný v rozhovorech s Ludvíkem Pytlíčkem, na které uvádím odkazy níže, takže je blíže nebudu rozebírat.

Ale, vzhledem k tomu, že o Ludvíku Pytlíčkovi koluje celá řada rozporuplných informací a fám, dotknu se ve svojí vzpomínce hlavně tohoto tématu.

Úspěch, jak je známo se neodpouští a toto byl i případ Ludvíka Pytlíčka, proti kterému běžela řada dehonestačních kampaní, hlavně v časopise Filatelie.

Infofila v minulosti provedla s Ludvíkem Pytlíčkem několik rozhovorů, kde pan Pytlíček podrobně hovoří o celé svojí filatelistické kariéře a kde upozornil na prodej padělků a pochybných materiálů za více než 10 milionů.

http://www.infofila.cz/rozhovor-s-ludvikem-pytlickem-prvni-cast-r-2-c-3847

http://www.infofila.cz/rozhovor-s-ludvikem-pytlickem-druha-cast-r-2-c-3848

http://www.infofila.cz/rozhovor-s-ludvikem-pytlickem-treti-cast-r-2-c-3850

Já jsem se poté s panem Pytlíčkem více sblížil a jako hosta mne pozval i na oslavu svých 70. narozenin: http://www.infofila.cz/ludvik-pytlicek-oslavil-sedmdesatku-r-2-c-4614 .

Oslavy sedmdesátin Ludvíka Pytlíčka se zúčastnila i řada členů vedení Svazu českých filatelistů, kteří jej později vyloučili ze SČF za to, že neprovedl náhradu škody za padělek, který se prodal v aukci před mnoha lety. Jenže, padělek měl tehdy 3 atesty znalců a poté si jej nový majitel znovu nechal atestovat od dalšího znalce, takže tento padělek měl nakonec 4 atesty pravosti. Takže, 4 znalci a žádná zodpovědnost...

Zajímavé, že ti samí členové vedení SČF, kteří se zúčastnili oslavy 70. narozenin Ludvíka Pytlíčka a poté jej vyloučili ze SČF, nijak nereagovali na prodej padělků v případě Ladislava Fischmeistera (přes 4 miliony Kč) a pochybných žilkovaných známek, které se v aukci Praga-Profil 1998 vydražily za více než 6 milionů Kč, tedy přes 10 milionů celkem (na toto upozornil právě L. Pytlíček).

Pozn. Pořadatel aukce Praga-Profil 1998 před soudem odmítl sdělit jméno dodavatele těchto „známek“. Naopak, ještě 5 let po aukci psal o aukčním rekordu. (Zajímavé tvrzení od tohoto pořadatele aukce, který u soudu ani nepoznal podpis na pokladním dokladu, který vystavil, přestože tvrdil, že aukci pořádal pouze on sám).

Zda inkriminované známky skončily u Lamberta Krejčíře (který se této aukce zúčastnil), a po kterém se stejně jako po uvedených známkách později zavřela voda, můžeme pouze spekulovat...

Tolik pro ty, kteří se v případě Ludvíka Pytlíčka nejvíce ohánějí morálkou...

Když už píšeme o morálce, tak perličkou je, jak byl ve Filatelii chválený prodejce Fischmeistrových padělků, že je z jeho pozůstalosti odkoupil zpět. Jen se jaksi zapomněl zmínit, že za částku o několik milionů nižší...

Ještě o jedné záležitosti se musím zmínit, vzhledem k tomu, že o ní koluje řada pověstí a fám.

Ludvík Pytlíček byl v nedávné době obviněný z krádeže známek z exponátu Hanse Kleina na výstavě Philanippon v Tokiu 1991.

V této záležitosti jsem byl s Ludvíkem Pytlíčkem v kontaktu a měl jsem k dispozici materiály, které Ludvík Pytlíček později odevzdal Policii.

Mám kopie korespondence s Hansem Kleinem, který Ludvíku Pytlíčkovi inkriminovanou známku opakovaně nabízel k prodeji, dopis o domluvě schůzky, napsaný rukou Hanse Kleina, kde mělo v Rotterdamu v roce 1991 k prodeji známky dojít.

Dále atesty, které ke známce měl Ludvík Pytlíček a které byly vystavené před údajnou krádeží (v obvinění nebyla o atestech nikde ani zmínka: Kopie atestů jsou od Blocha z roku 1967, Jan Mrňák 9.2.1968, Fred Hefer 13.12.1990). Proto přikládám kopii atestu alespoň od Freda Hefera, i když mám kopie všech atestů.

O této záležitosti syn Hanse Kleina, Bram Klein napsal knihu Ukradená známka. Jenže, v knize je nemálo rozporů se skutečností...

Ostatně, posuďte sami, uvedu příklady.

Autor do úst pořadatele aukcí Jiřího Majera vkládá slova, že sbírku Hanse Kleina dražil v aukci v roce 2000 a že v této sbírce byly, jak 4 korunovka I. a II. typu, tak 10 korunovka I. a II. typu.

Toto je ovšem v rozporu z fakty, protože v aukcích Jiřího Majera se prodaly dvě 4 korunovky I. typu a to v roce 1999 a 2000 a pouze 1 desetikorunovka I. typu v roce 2000 (mám stažené všechny aukce, které Jiří Majer pořádal).

A to Hans Klein ještě v roce 1996 v rozhovoru pro Merkur revue udává, že má pouze 1 známku 4Kr prvního typu a dva exempláře 10Kr prvního a druhého typu.

Proč by si ale po roce 1996 kupoval ještě jednu 4 Kr známku prvního typu? Z jakého zdroje??? A zvláště, když se v roce 2000 rozhodl svoji sbírku prodat a dal ji do aukce?

Pokračujme dále: Na straně 135 se autor zmiňuje, že jej Pepa (který objevil ukradenou známku) informoval, že jeho otec si krátce po krádeži koupil novou žilkovanou známku, která se teprve nedávno ukázala být padělkem.

Pozn. V rozhovoru pro Merkur Revue Hans Klein udával ještě v roce 1996, že náhradu za ukradenou známku nemá a 5 let určitě není krátce po krádeži).

Pan Pepa Bramu Kleinovi v knize říká, že Hans Klein koupil padělek od již nežijícího pražského znalce.

Tady se opět dostáváme na tenký led, protože pokud je řeč o padělku, tak jediný možný padělek pochází z kolekce sbírky Lamberta Krejčíře, která se dražila u Jiřího Majera v roce 2008 a které naše média tehdy věnovala velkou pozornost. (S Ludvíkem Pytlíčkem však tento případ nijak nesouvisí).

Tak jsem pana Pepu kontaktoval, zda by mi sdělil jméno onoho znalce. Pan Pepa mi jméno onoho zemřelého pražského znalce napsal, ale protože mi do této situace nijak nezapadal (onen znalec s podobnými známkami nikdy neobchodoval, ani nikdy nebyl spojovaný s prodejem padělků, pouze mu lze přičíst znalecké omyly v případě těchto známek), tak jsem se jej dotázal, z jakého zdroje má tuto informaci. Pan Pepa mi odepsal, že Bram Klein mu říkal, že snad jednu známku zakoupil jeho otec od pana P...

Vážení čtenáři, pěkně zamotané a zmatečné, že?

Zde vidíte, jak si informace vzájemně odporují, odvádějí pozornost úplně jinam a bez přečtení knihy „Ukradená známka“ se v tom asi nezorientujete.

Ale největší perlička celé této záležitosti je, že pojišťovna, která Hansi Kleinovi proplatila náhradu za ukradené známky, nabízela Ludvíku Pytlíčkovi dohodu!!! (návrh smlouvy mám totiž k dispozici i s českým překladem).

Nabízel by někdo dohodu někomu, pokud by měl důkazy, že známku ukradl?

Pokud vím, tak Ludvík Pytlíček tuto dohodu odmítl a trval na svojí nevině.

Celou záležitost se již asi těžko podaří vysvětlit, ale vzhledem k tomu, že na Ludvíka Pytlíčka vylili kýble špíny lidé, kteří na druhé straně v určitých případech zcela ignorovali prodeje padělků za miliony, tak pokládám za svoji povinnost alespoň trochu uvést tyto záležitosti na pravou míru.

Jak vidíte, vážení čtenáři, kde je sláva a točí se velké peníze, není zrovna jednoduché obstát. To, ostatně vidíme ve všech oborech lidské činnosti.

Pro vzpomínku na pana Pytlíčka přílohách uvádím fotografie z některých akcí.

Autor článku s Ludvíkem Pytlíčkem na oslavě jeho 70. narozenin

Zdeněk Fritz s Ludvíkem Pytlíčkem (Ing. Zdeněk Fritz byl šéfredaktorem Merkur revue, 4.2.2019 zemřel)

Ludvík Pytlíček ve svojí pracovně (foto z poslední mojí návštěvy u Ludvíka Pytlíčka)

Pozn. Fotografie jsou z archivu autora

Na závěr se s Ludvíkem Pytlíčkem rozloučím větou: Ať již bylo panu Pytlíčkovi závistivci z filatelistických kruhů připisováno cokoliv, protože jak jsem se již zmínil v úvodu: „úspěch se neodpouští,“ tak nepopiratelnou zásluhou Ludvíka Pytlíčka bylo právě to, že padělky a pochybné známky v hodnotě více než 10 milionů Kč byly stažené z trhu a není již další možnost napálit jimi další sběratele a investory!

Autor: Jaromír Petřík | pátek 15.2.2019 14:30 | karma článku: 26.79 | přečteno: 2006x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 154 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 362 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2625

Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...