Nastěnka nebo Marfuša?

20. 07. 2012 16:47:29
Nechtěl jsem se původně k tématu stalkingu a kyberšikany vracet, protože vše podstatné už bylo řečeno. Ale diskuze pod mými dvěma články, nemluvě o článcích dvou blogerek, dostatečně potvrdily, že jsem se skutečně trefil do vosího hnízda – ona právě pravda vyprovokuje největší rojení potrefených a že rojení bylo tentokrát hodně nadprůměrné.

Ano, je vidět, že problém stalkingu a internetové kyberšikany je ožehavý a v budoucnosti určitě bude velmi závažný. Tak jako se nyní lidé léčí ze závislosti na drogách, alkoholu či hracích automatů, tak určitě přibude i léčba ze závislosti za internetových diskusích, a jistě bude přibývat i obětí tzv. internetové kyberšikany.

Je to nesnadný úkol i pro adminy iDnes, řešit tyto záležitosti na diskusích pod blogy. Když jsem napsal první článek, netušil jsem, jaký vyvolá ohlas a jak se k němu admini postaví.

Bylo mi jasné, že základním rysem stalkerů a trollů je ZBABĚLOST (proto útočí ve smečkách) a budou se bránit všemi způsoby, tedy žalováním a nahlašováním (lidově řečeno bonzováním) svých oponentů. Skutečně na to došlo, ještě někde v diskusi je příspěvek, jak jeden z nich vybízí k masovému nahlašování.

Rysem stalkerů jsou též PODRAZY na diskutující všeho druhu. Kdo jiný než oni by měl zájem dávat si podobné nicky jako jejich oponenti? Vždyť nick JaromírP a JarornírP spletl i samotné členy útočící smečky.

Musím ovšem napsat, že admini se tohoto úkolu zhostili se ctí. Vzhledem k tomu, že pod mými články zůstalo přes 4.000 diskusních příspěvků a přes 500!!! jich bylo smazáno, tak zde měli admini opravdu nelehkou práci. Řešit, kdo má pravdu a kdo ne (co je ještě na hranici slušného příspěvku a co za touto pomyslnou hranicí) a určitě se na ně někteří stalkeři a možná i blogeři obraceli prostřednictvím e-mailů, aby moje články přesunuli buď do Hyde Parku, nebo je rovnou smazali. Jediný problém, který zde zůstal nedořešený, je ten, že pokud se u příspěvku objeví velký počet označený jako nevhodný, tak bývá zřejmě automaticky smazaný, protože admini nemají čas se veškerými nahlášenými příspěvky podrobně zabývat. Proto také zřejmě došlo k vybanování některých mých zastánců.

Diskuze byly věru zajímavé, ale zdaleka nejvíc mě zaujal e-mail mé známé, která chodí na diskuze už dlouho, ač raději nepřispívá. Její postřehy jsou trefné a myslím si, že velmi dobře vystihla psychiku některých stalkerů a lidí závislých na internetových diskusích. Zde je máte:

Ahoj Jaromíre,

.... uvedu postřehy k některým diskutérům.

Ad Wendy: znám tu „dámu“ už hodně dlouho, protože tu nelze na diskuzích přehlédnout ... je prostě všude, každý den od rána do noci. Člověk si říká, co vlastně jinak dělá? Vytváří o sobě dojem, že je dobře zaopatřená mladá dáma, svými rozumy pak, že je „krasavice inteligentní“. Proto jí Tvé články musí ležet pěkně v žaludku, zvláště když ses trefil opakovanými dotazy, zda aspoň jeden diskutující jí zná osobně, čímž jsi nastolil de facto dotaz, zda je opravdu tím, za koho se tak usilovně vydává. A to se jí pochopitelně hrubě nelíbí a kroupologové si s tímto dotazem nevědí rady. Skutečnost, že dost možná nebojují pod praporem uchvacující Nastěnky (krásné, mladé, úspěšné a nyní i vdané pochopitelně), je mohla krapet znejistět. Vždyť komu by se líbilo poměrně pravděpodobné spojení se zapšklou babiznou, která nudou leze po zdi a jejím světem jsou netové diskuze, jak trefně poznamenal sir, kde to za svůj neuspokojivý osobní život může pěkně natřít vybraným obětem a jít spát s vědomím, že možná zkazila den někomu jinému a není tudíž nešťastná jen ona sama (v odborné mluvě tzv. "záporný emoční přenos" - podaří-li se dotyčnému naštvat/přenést naštvání na někoho jiného, jemu se krátkodobě uleví). Komu by se líbilo bojovat pod možným praporem Marfuši, která se pouze vyfňukává na netu?

Nevím, jaké používá páky na ostatní, ale dost napovídá vyjádření Camino - prý bojují proti "zlým blogerům", psala kdesi v diskuzi. Takže asi toto bude její zaklínadlo, Wendy přece odhaluje faleš, nečestnost, zlo. A nebere si servítky, ostatně proč by měla, když bojuje se zlem. Že jí na to skáče někdo z Kanady, bych ještě pochopila, ale o jiných - třeba o A, Š či T - jsem měla vyšší mínění. Ad Š a T: Měla jsem ty holky ráda, ráda jsem je chodila číst (diskuze ale byly postupně děsný), co k nim říci nyní? Asi strach a zbabělost z nich udělaly slepé přikyvovačky kroupologů.

Ad ten Tvůj křesťan: myslím, že dost nasává, asi má problémů 3 brusele a řeší to takto, chudáček. Je to na příspěvcích vidět, kdy je ještě "v normě" a kdy už se přestává ovládat. No ano, je to plnohodnotný člen smečky a nikdo mi nevymluví, že v tom Marfuša nemá prsty. Začal se přece objevovat u A, prvně sporadicky s jakýmsi údivem či moralizujícím apelem, pak ho to zcela pohltilo. Asi tito lidé cítí jakési uspokojení, když se mohou vozit po někom, který je na tom (z jejich pohledu) hůř, než oni samotní... Ó, jak křesťanské!

Diskuze se mi líbily, v součtu přes 4000 příspěvků svědčí o kvikotu potrefených - jak se zoufale snažili rozmělňovat diskuzi podružnostmi, odváděním pozornosti od jádra věci a cokoli vyšťourat na autora či oponenty a i Wendy se prozradila tím protičlánkem, že jí STÁLO ZA TO se nějakým Petříkem vůbec zabývat. Jak někdo ostatně napsal, že se v článcích Petříka Wendy popelí ve dne v noci!

Jak jsem ale vyrozuměla, byla to prý slabota, pochválila ho snad jen aretta..., žádné velké óchání se nekonalo. Jinak aretta mne zklamala úplně, když se projevila jako bezduchá osoba, slepě podporující Wendinu partičku bez ohledu na to, zda napsali sebevětší hloupost – a že jich tam bylo nemálo!

Že by jim přeci jen vrtalo hlavou, jestli jim velí Nasťa či spíše Marfuše?“

Konec citace.

Je problémem, když se podobné smečky snaží znemožňovat diskuse ostatním diskutujícím, masovým nahlašováním (udáváním) svých oponentů, rozbíjí tyto diskuse, navíc se snahou ublížit, aby potom zcela ovládli diskutérské pole.

Z těchto zkušeností se dá udělat závěr, že stalkeři či trollové nectí žádná pravidla, tedy nemají něco jako je profesionální čest. Jejich metody jsou bonzování, žalování adminům, rozšiřování lží o svých oponentech, manipulace s fakty i některými blogery či diskutujícími, jejich vlastní internetové stránky, kde jsou zveřejněné sprostoty a lži o svých oponentech, napodobování nicků svých oponentů a neštítí se ani vyhrožování.

Tyto jejich metody se projevily pod uvedenými články v celé svojí nahotě.

Je problém internetové šikany a závislosti na internetových diskusích opravdu závažný, nebo zbytečně maluji čerta na zeď?

Nu, a co myslíte vy, čtenáři?

Autor: Jaromír Petřík | pátek 20.7.2012 16:47 | karma článku: 17.29 | přečteno: 4996x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hyde park

Veronika Valíková Šubová

Blogu by slušela nová forma i transparentnější pravidla

Blog čeká inovace. Nic proti, změna je život. Ale pod informačním blogem adminů se objevila mohutná diskuse, kterou jsem, přiznávám, zčásti iniciovala já. Domnívám se, že "inovace" by se měla dotknout i celkového fungování blogu.

27.3.2024 v 12:19 | Karma článku: 17.11 | Přečteno: 414 | Diskuse

Jiří Anderle

Dělají z ČR terč. Setrvačností, nebo záměrně?

Sledováním Lipavského, Černochové a Řehky, se nemůžete zbavit dojmu, že jde o organizovanou skupinu šířící záměrně strach. Jak, a proč to dělají?

4.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 14.67 | Přečteno: 302 | Diskuse

Filip Vracovský

Proč jsem uzavřel diskuze ?

Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Typologie urážek v diskusích a na blogu

Slepice, sebestředný primitiv, soudružka učitelka, Putinova dívka, udavačka ... jen malá ochutnávka laskavostí, které se tady na mě snesly v posledním týdnu. Většinu z nich admini smazali. Ale ty urážky si zaslouží roztřídit.

29.12.2023 v 21:52 | Karma článku: 28.70 | Přečteno: 980 | Diskuse
Počet článků 362 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2625

Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...