Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BM

Docela dobrý článek, akorát ten závěr..... Nechápu proč jste si nemohl odpustit tu narážku na Monsg. Šrámka. Ten jakoby mimochodem zemřel ve vězení.

Přípomínáte mi tak trochu římského konzula Cata, který při každém svém vystoupení o čemkoli končil větou: "Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno!". U Vás to není Kartágo, ale církve.....

16 1
možnosti
Foto

Církve jsou součástí naší historie od starověku až do současné doby, nelze je proto minout.

3 6
možnosti
MM

Ale vždyť to močení bylo takové soudružské, proletářské, možná i internacionální. Co se Vám pane Petříku a paní Černá nelíbilo?

13 1
možnosti
Foto

I takové křesťanské, že?

Proč tam třeba nemočil i Jan Šrámek?

2 9
možnosti
Foto

Copak, Jaromírku, sáhli Ti na modlu? Oni Ti pošpinili Klému? No, to jsou ale lumpové, oškliváci a potvorové, co. To je přeci hnus, aby někdo Gottwalda vykresloval jako primitiva, burana a zločince, když to byl takový skvělý člověk .... a co dobrého po něm zůstalo, co Ti hřeje Tvé rudé srdíčko - těch mrtvých kněžourů a jeptišek, těch zničenejch kostelů a klášterů. On konal jen takové dobro a oni Ti toho Klému takhle ošklivě ukazují. Fuj nestydové.

Měl by sis zjistit, co jsou ti autoři zač, kdo, kde s kým a za kolik, aby z toho byl zase nějaký prima blog.;-D

12 2
možnosti
MP

Netykejte mu, Jiří, není Vás to hodno. A krom toho netřeba mu dávat záminku k čemukoli.

2 0
možnosti
VK

Presidenta Benese hraje Jan Novotny

0 0
možnosti
Foto

Já jej neznám. Jeho jméno jsem opsal zde: http://www.serialzone.cz/serial/ceske-stoleti/

Podle článku v deníku Právo jsem vyrozuměl, že prezidenta Beneše hráli oba herci.

0 3
možnosti
JL

Poslední díl jsem neviděl. V prvních dvou dílech jsem viděl jistou demagogii (kterou vy jste tam neviděl) a ve třetím díle, která pojednávala o atentátu (který je mým velkým koníčkem), jsem viděl chyby, které jsem nezkousnul. Takže dál už jsem se nedíval. Jestli vás překvapuje, že Gottwald nebyl zobrazen věrohodně, tak budiž, ale netvrďte, že díly před tím byly ukázkou naší historie. Já jsem v dílech, které jsem viděl spíš cítil snahu o nějakou senzaci a vždycky to byla senzace, která se nedá ověřit. Takže jestli v díle o Gottwaldovi byly nějaké chybky, tak konstatuji, že těmi je seriál celkem prošpikován. Nejedná se jenom o jeden díl, jak se domníváte. Jak jsem psal, já jsem zhrozen z toho atentátu - ten prostě mám v malíčku. Autoři se bohužel historickými fakty vůbec nezabývali. Až mi bylo trapně.

5 0
možnosti
Foto

Já jsem první dva díly neviděl celé, takže je nemohu objektivně posoudit. Celé díly jsem viděl pouze třetí a čtvrtý, který popisuji. Okolnosti předcházející atentátu se mi moc nezdály, ale jelikož mám jen informace, které byly zpracovány za komunistů, tak k nim nedokáži zaujmout stanovisko. Též nevím, jak je věrohodné, když tam naši vojáci zaútočili na našeho generála, který jel na kontrolu pohraničních jednotek.

Přiznám se, že nemám ani do detailu nastudovány okolnosti února 1948, kde podle filmu v případě, že by prezident Beneš demisi nepřijal, tak milice a policie pouze čekaly na Gottwaldův rozkaz, aby provedly ozbrojený převrat. Myslím si, že by to zase tak jednoduché nebylo, protože Rusové to tehdy u nás ještě pod kontrolou neměli a Gottwald by riskoval velké krveprolití.

Ale mne hodně zklamal herec, který Gottwalda představoval. Hrál jej daleko hůře, než kterýkoliv jiný jeho představitel za komunistů. I Štěpnička jako Gottwald byl daleko věrohodnější. Copak si nemohl nastudovat alespoň jeho typická gesta? A Slánského představitel též s jeho podobou neměl nic podobného, jakož i Václav Kopecký. Trochu povedenější (podobou) byl Jan Masaryk, ale ten téměř nedostal příležitost.

Jsem moc zvědavý na Václava Havla.

Zajímavé možná je, že jako malého kluka pamatuji jednoho ze scénáristů Pavla Kosatíka, který vyrůstal kousek od domu mých rodičů. Tehdy by mne nenapadlo, že jednou bude spisovatelem.

2 4
možnosti
JP

O nás vždy rozhodovali jiní. Únor 1948 byl už rozhodnut v Jaltě a v Teheránu.Rv Takže detaily nejsou podstatné;-D

1 1
možnosti
JS

J55a46n 39S62e60m34i98k

18. 11. 2013 15:59

To je tradovany nesmysl s Jaltou.

V pripade CSR byl prevrat ciste dilem mistnich komunistu a neschopnosti demokratickych politiku.

Soveti v nem nemeli zadnou roli mimo ideove inspirace.

Stalin se byl ochoten spokojit u CSR s finskym modelem vztahu (podrizeni se zahranicni politiky, ale volny vnitrni vyvoj) - take proto jako z jedine zeme stahl vojska jeste v roce 1945 mimo jine.

4 1
možnosti
FS

A už je to tady - petřík začal s gottwaldem a šupky hupky, už je u katolíků. Zbývá už jen ta antikoncepce.. On má, nebožák, jen dva programy, je to stará verze robota.

9 1
možnosti
PP

P86e80t17r 22P18á29l32k76a

18. 11. 2013 13:21

mně tedy mnohem víc než močící Gottwald vadil nahý Edvard Beneš v druhém díle - symbolika té scény byla přehnaná, prvoplánová (asi aby došla i tomu nejtupějšímu divákovi) a rušivá. Obecně mi podobné "bulvární" momentky nevadí, pokud příští rok zobrazí Havla kromě jiného i nalitýho na mejdanu, asi mě to nijak nepohorší, pokud to bude v kontextu děje.

Včerejší díl beru jako slabší než ten mnichovský a atentátský, zejména mi chybělo, že dr. Beneš byl v únorových událostech zobrazen pouze jako oběť, nikoliv také jako jeden z viníků (jeho vina na puči ovšem časově spíš spadá do událostí minulého dílu, tedy za války).

Jinak seriál pokládám v rámci tvorby ČT za výrazně nadprůměrný.

1 0
možnosti
JS

J63a41n 82S46e61m77i27k

18. 11. 2013 16:03

Je to dost nesmysl. Benesovi se tohle casto pripisuje, ale zapomina se ze prave diky Benesove politice (my budeme s vami v parte jako spojenci, a vy nas nechate se vnitrne zaridit jak chceme) byla CSR jedinou zemi kam prisla sovetska armada kde byly svobodne volby, a komunisti nebyli nastoleni rovnou po prijezdu sovetske armady.

To ze pak komunisti uchopili moc VLASTNIMI silami jde na vrub nekoho jineho. CSR mela naopak diky benesovi sanci se tomu vyhnout.

Nepovedlo se, ale kouknete se na to jak nastolili komunistickou vladu v Polsku,Madarsku,Rumunsku,Bulharsku hned v 1944/45

0 0
možnosti
Foto

J86i82ř96í 33K84i73n64d38l

18. 11. 2013 13:20

AD Petřík

Národní socialisté, lidovci a demokratické strany, žili stále v době Masaryka a vůbec se neuvědomovali, že mají proti sobě kmotry s komunistickou legitimací, kteří vyznávají jenom násilí a kteří touží po moci, kterým neříkala nic slovo čest, slušnost, národní hrdost.. Neuvědomovali si, že už nejsme Masarykovým národem, že nacisté vyhubili větší část inteligence, že většina z českého národa naletí primitivní a tupé komunistické propagandě.Neuvědomovali si, že komunisté získali nejen represivní orgány, armádu, také některé továrny ve kterých měli velký vliv. To, co se dělo v té době ten film nezobrazil. Bylo to daleko horší.

20 1
možnosti
Foto

Nesmysly. Jediná komunistická strana jako celek nezradila národ ve druhé světové válce.

2 19
možnosti
PN

P22e49t40r 56N66ě33m30e32c

18. 11. 2013 12:53

Pristi tyden, az bude dil o poprave R. Slanskeho, se asi komanci divat nebudou.

13 0
možnosti
PV

ale budou, aby mohli tvrdit, ze to tak nebylo.

9 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2631x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik