Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PU

P97e22t95r 80U33h69e64r

13. 11. 2017 15:48

A diskuse na novinkách má nějaký význam, petříku? Vždyť tam tlachá většina primitivů.

3 0
možnosti

J91a43n 20Š61u44r66c

12. 11. 2017 9:44

Ještě jednou k církevním restitucím. Nevím proč tady v tomto sporu neřešíte příčinu této soudní kauzy tj. krádež a vyvlastnění církevního majetku komunisty a státem. Jenom ale stále řešíte následky a důsledky. Tedy vrácení tohoto majetku církvi zpět.

Krátce: kdyby komunisté a stát tento majetek církvi neukradli, nemuselo by se také nic vracet. Pro zajímavost uvádím doslovný přepis výňatku z usnesení komunistické generální prokuratury z roku 1954:

"Majetek církví není v socialistickém vlastnictví státu, stát jen toliko dozírá a chrání." Stačí si toto prohlášení najít ve starých soudních archivech, nebo v Krajských archivech z uvedeného roku. Pokud ovšem do soudních archivů máte přístup.

0 0
možnosti
Foto

No tak v tom případě se nemusel žádný zákon o církevních restitucích schvalovat, stačilo podávat pouze určovací žaloby.

Ale generální prokuratura asi nebyla nikdy tím orgánem, který by autoritativně se mohl vyjadřovat k občanskoprávním záležitostem.

Církevní majetek nemohl být ani zestátněn, protože podle stanoviska právního ze zemského národního výboru z r. 1947 byl součástí veřejného majetku, konkrétně šlo o broumský klášter.

1 0
možnosti

J79a54n 25Š78u87r39c

12. 11. 2017 9:40

Komunistická Generální prokuratura se k otázce církevního vlastnictví vyjádřila dne 20. 5. 1954 (Č.T. 208/54-ZO-33) takto:

"Majetek církví a náboženských společností není socialistickým vlastnictvím ani vlastnictvím osobním. Církevní majetek nebyl zestátněn. Vlastnictví církví, popřípadě církevních institutů trvá a stát na majetek pouze dozírá.

0 0
možnosti

Na základě poválečného zákona z roku 1947,

byl odebrán pozemkový majetek vlastníkům nad 50 ha, tedy není pravda, že by o znárodnění pozemkového majetku církví rozhodli komunisté, kteří převzali moc až v roce 1948.

Na základě dohody mezi církvemi a komunistickým režimem v roce 1949, jako náhrada za znárodněný pozemkový majetek, byly církve financovány státem, což jim nyní přináší ročně přes 1 mld. Kč.

Rovněž za první republiky měla církev pozemkový majetek pouze v užívání a nemohla bez souhlasu státu tento majetek zcizovat a pod., tedy tento majetek patřil státu, který o něm rozhodoval.

Nejde jen o zdanění náhrad v rámci tzv. církevního tunelu, ale především by měl být přijat zákon, který bude upravovat zacházení s církevním majetkem, protože ten církevní majetek pochází z majetku našich občanů a proto by měl být majetkem všech věřících a sloužit všem našim občanům, nikoliv jen církevním pohlavárům.

Karma!

1 1
možnosti
MB

p. Petřík, připusťme, že jste veden ušlechtilou myšlenou - Rozhojnit příjmy rozpočtu. Pak nelze nevidět, že se do toho pouštějí dva nejbohatší subjekty v ČR. Vydotovaný Agrofert + KSČm se svým movitým a nemovitým majetkem. Oba, ideově stojí proti sobě, viz Babišovi rodiče mýtili velkostatkáře a finančníky + soudobé nápady KSČm zdanit velké korporace, tedy i AnoFert. To jim nicméně nebrání v tom, aby pokračovali ! Zde nejde o církev - jde o princip. Budeme dále rozeštvávat, hlodat to již dříve ohlodané ... Přihodíme si tak další % obliby - Pak v konečném součtu se ty volební výsledky opět přetaví ve stranický,finanční příjem. Zde máte pravdu - Pak bohatí bohatnou a chudí chudnou - Zejména pak duchem! Tak si pěkně oslabíme naši historickou podstatu - Blaničtí rytíři již zcela zbyteční - Ti budou nahraženi novodobými Šóguny a udatnými Samuraji ! Takto vyzbrojeni můžeme pevně čelit přívalu Islamismu a celkovému rozpadu hodnot. . Takže souhlas, na pohřby kněží zásadně nechodit a církev zdanit - To je jasné, pak bude líp ... :-)

2 1
možnosti
Foto

Blaničtí rytíři snad stačí. Modrou církevní šlechtu vskutku nepotřebujeme.

1 0
možnosti
Foto

... raději to ani nečtu, ale nepřipadáte si trochu divně, Petříku?;-€ Zdanění zdevastovaného a po letech marného čekání navráceného, komunistickou stranou zplundrovaného a ukradeného majetku? Jako sorry, kdo něco takového může navrhnout a schválit (schvalovat)? Lumpové, zloději, komunisté a samozřejmě taky hlupáci. Nebudu hádat, kam patříte vy, ale měl byste se spíš stydět, už jen za to, co tu předvádíte v diskuzi. 8-oRvRv

9 3
možnosti
Foto

Jak je možné, že ten majetek má tak obrovskou hodnotu, když je dle Vás zplundrovaný?

0 0
možnosti
AR

Opět jsem se pěkně nasmál z tohoto díla;-D;-DRv

2 0
možnosti
OK

O74t67a 73K53i22n26c

10. 11. 2017 23:56

Ono to je spíš k pláči než k smíchu, jako většina blogů i diskuzních příspěvků autora tohoto blogu.

2 0
možnosti
JP

1) Komunistický stát, který měl za cíl pošlapat vše co souvisí s Božím zjevením v čase, se vrhl na vše, co s vírou souviselo.

2) Katolická církev je od začátku 19.století utlačovaná politiky-bezvěrci. Například byl zbořen sv. Hostýn aj,poutní místa. Zbožní kněží měli zákaz kázat, např. Maria Hofbauer ve Vídni aj.

3) První republika v tomto nepřátelském tahu pokračovala.

Tyto 3 body dají vnímavému pozorovateli snadno pochopit, že církvi nezůstal žádný majetek zadarmo. Jenže funkční společenství lidí prosperuje, takže staví kostely, domy nejen pro nemocné, kláštery.

4) Nehrejte si vy, kdo odporujete Bohu na spravedlivé. Pokud chcete vědět každou jednotlivou otázku, kterou si vylhal pan bloger, o restitucích, jsou k dispozici jasné stranky a lze se dobrat i přímých odpovědí. Hloupé pochopení slova "majetek" jako předmětu závisti si nechte. Ten majetek má sloužit i slouží původnímu účelu církve, dělat to co dělal Syn Boží na zemi: sdělit lidem vůli svého nebeského Otce. Každý křesťan má jen výdělek, který získá svou prací, pan biskup se nechstá nám vyplatit těch 100tis/hlavu !

5) Množství peněz o které jde je zanedbatelné vzhledem k běžným operacím s financemi v našem státě. Majetek má také sloužit, aby stát nemusel vyplácet platy duchovním. Sprostota a slepota žene jedny proti druhým. Chcete se přidat ke komunistům ještě třeba vražděním věřících, kteří u sebe budou mít růženec, jak to dělali "španělští republikáni" před 2.světovou?

4 1
možnosti
JP

1) Komunistický stát, který měl za cíl pošlapat vše co souvisí s Božím zjevením v čase, se vrhl na vše co s vírou souviselo.

2) Katolická církev je od začátku 19.století utlačovaná politiky-bezvěrci. Například byl zbořen sv. Hostýn aj,poutní místa. Zbožní kněží měli zákaz kázat, např. Maria Hofbauer ve Vídni aj.

3) První republika v tomto nepřátelském tahu pokračovala.

Tyto 3 body dají vnímavému pozorovateli snadno pochopit, že církvi nezůstal žádný majetek zadarmo. Jenže funkční společenství lidí prosperuje, takže staví kostely, domy nejen pro nemocné, kláštery.

4) Nehrejte si vy, kdo odporujete Bohu na spravedlivé. Pokud chcete vědět každou jednotlivou otázku, kterou si vylhal pan bloger, o restitucích, jsou k dispozici jasné stranky a lze se dobrat i přímých odpovědí. Hloupé pochopení slova "majetek" jako předmětu závisti si nechte. Ten majetek má sloužit i slouží původnímu účelu církve, dělat to co dělal Syn Boží na zemi: sdělit lidem vůli svého nebeského Otce.

5) Množství peněz o které jde je zanedbatelné vzhledem k běžným operacím s financemi v našem státě. Majetek má také sloužit, aby stát nemusel vyplácet platy duchovním.

0 1
možnosti

Kdo ten Hostýn opět postavil?

1 1
možnosti
JT

J49i98r71i 12T14i92c23h27y

10. 11. 2017 20:11

Cirkve zadny majetek nenabyly. Byl jim venovan vladnoucimi krali. knizaty a podobne. I kdyz jim komuniste majetek "odebrali", nikdy jim nepatril a nemel jim byt navracen. Jiz cisar Josef zrusil jezuitsky rad a odebral jim jejich majetek. Neni to tedy ciste komunisticka zlovule.

4 3
možnosti
VF

No, v roce 1953 komunisté sebrali mé církvi úplně vše. Byly to modlitebny,které si věřící postavili za vlastní peníze. Žádné dary od králů, kteří u nás ve 20. stolení už nevládli, nedostali. Na vše si museli sami vydělat.

7 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2631x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik