Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Bylo by zajímavé přesunout dnešního teenagera v čase do 80. let minulého století. Zatímco na Západě by se cítil skoro jako doma, protože by mu chyběl jen mobil a PC, v Československu by se nestačil divit. Šedivé a oklepané fasády většiny domů, přeplněné popelnice, oprýskané a zaprášené výklady obchodů, katastrofální výběr zboží, pevná telefonní linka jen pro pár lidí, dva televizní programy s chudou programovou nabídkou, na silnicích z 90% škodovky a trabanty. A všude, kde to jen šlo, nezbytné nápisy typu "Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak". Jediné, co snese srovnání s dneškem, byly hospody - tam to hučelo a pivo teklo proudem stejně jako dnes, ale nesmělo být moc horko, pak vyschly i pípy a lahváče se sháněly, kde se dalo.

Samozřejmě, že "něco se udělalo" (jak s oblibou tvrdí zastánci minulého režimu), jenomže kdyby nebyli u moci komunisté, udělalo by se toho desetkrát více a dnes bychom nemuseli nikoho dohánět.

13 1
možnosti
Foto

Teenageři z řad bezdomovců, rodin v exekucích a z rodin finančně slabých by se určitě nestačili divit, že bezdomovectví a exekuce neexistovaly.

1 7
možnosti
AT

No a co odpověď na otázku z nadpisu? Kdy tedy podle vás bylo lépe?

1 0
možnosti
Foto

Jak kdy. Všude chleba o dvou kůrkách.

0 0
možnosti

Obdivuji pane Petříku Vaše sociální cítění. Věřím že v souladu se svými slovy hned zítra zvýšíte platy všem svým zaměstnancům o 50%, ze zisku své firmy, ze své odměny a z fondu na opravy a modernizaci zahájíte výstavbu domů pro své zaměstnance a v dohledné době je přestanete vykořisťovat a darujete jim svou firmu.

7 0
možnosti
Foto

Možná vám to nedochází Petříku, ale ptáte se v podstatě na to, jestli je lépe v kriminále, nebo na svobodě. V kriminále dostanete to nezbytné k přežití a máte daný jasný režim, na svobodě se o to vše musíte postarat sám. A ano, některým kriminálníkům je asi lépe v kriminále, protože se svobodou si neví rady. To je asi tak celý rozdíl. Lidé bez hrdosti, ochotní se přizpůsobit za kus žvance čemukoliv, se asi mohou cítit lépe a hlavně bezpečněji v tom kriminále, to máte pravdu.

18 1
možnosti
Foto

Na to, zda je lépe na svobodě, nebo v kriminále jste se měl zeptat blogera Jaroslava Janoty.

1 2
možnosti
JW

Podle Petříka se nejlépe žilo v Německu za Ády. Ten řešil velkou nezaměstnanost, např. havířů v Lipsku takto. Aby se neflákali doma, dostali půjčku od státu na malý pozemek (zahrada) a svépomocnou stavbu domek - velká kuchyň a místnost prarodičům, podkroví pro rodiče a děti. A k tomu kolnu na králíky a kozu. Spláceli to do r. 2000.

Tehdá to báječně stačilo. A Áda bodoval. To bylo hlasů. Jenom ten stát se zadlužoval. A aby nezbankrotoval "půjčil si" od Židů, pak od jiných národů...

1 0
možnosti
Foto

Pane Waltře,

proč lžete a podsouváte mi svoje vlastní smýšlení?

1 2
možnosti
Foto

Někteří blogeři vidí svoje životní poslání v neustálém „boji“ s komunisty.

Zdroj: https://jaromirpetrik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=669424

... a jiní zase v jejich nekonečném omlouvání

5 1
možnosti
Foto

Někdo zde omlouvá komunisty?

1 4
možnosti
Foto

Jen k údaji z ČSÚ, které vytáhla o výstavbě v Boskovicích paní Blahová - cituji:

"Podle údajů ČSÚ měly Boskovice v roce 1950 - domů 1491, v roce 1991 to bylo 1914 domů; to znamená, že za 41 let se postavilo 423 domů." Dal jsem si trochu práce a spočítal podle mapy Boskovic na Google část výstavby ze šedesátých až osmdesátých let, kterou osobně pamatuji.

Namátkou zjištěné údaje:

1 panelový dům se 72 byty, ale pouze 3 č.p.

6 panelových domů po 64 bytech = 384 bytů, ale celkem 18 č.p.

74 bytovek průměrně po 12 bytech, po 3 č.p = 888 bytů cca 80 č.p.

9 bytovek po 16 bytech = 160 bytů po 3 č.p. = 10 č.p.

tj. 1.504 bytů (ale 111 č.p. celkem) postavených v letech cca 1965 - 1989, kromě toho jsem napočítal asi 200 rodinných domků postavených v této době, tj. 1.704 obydlí celkem, ale počet č.p. 311.

Výstavbu v padesátých letech nepočítám, ale bytů v té době mohlo být postavených cca 200, takže počet obydlí pro rodiny za těch 41 roků mohl být kolem 2.000. Kromě toho se odhadem zbouralo 200 starých domů.

ČSÚ zřejmě vede pouze č.p. a ne skutečný počet obydlí, takže takové údaje ČSÚ o bydlení jsou v podstatě úplně k ničemu.

2 2
možnosti
Foto

Pane Waltře,

Vy jste z Boskovic? Opravte tedy moje údaje, pokud se někde mýlím.

1 0
možnosti
VS

Možná by pan Petřík měl napsat co všechno se za těch čtyřicet let postavilo na západě a co tady. Možná by mu poklesla brada. Tam vyřešili bytové problém pár let po válce. U nás až v sedmdesátých letech. A to si člověk neměl možnost vybrat v čem a jak chce bydlet. Pro srovnání. V roce 1953 byl západní Berlín opraven. Zatímco východní stále tonul v troskách. No možná že za to mohla CIA.Rv

8 2
možnosti
Foto

Co to je za srovnání? Co to má společného s CS? A bytový problém v Německu byl usnadněn válečnými ztrátami.

1 1
možnosti
MM

Když čtu tento elaborát, nebo příspěvek jednoho registrovaného agenta o běžném, spokojeném životě bez stresu a lepších mezilidských vztazích, tak jsem se musel ujistit jestli platí Zákon 198/1983 Sb. o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu.

Zákon je platný, zatím...

3 2
možnosti
Foto

Myslíte, že to spadá do této kategorie? A když se Vám v ČS televizi nelíbilo, proč jste nešel jinam? Ale asi máte pravdu, televize neměla s ideologií nic společného, že?

3 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2631x
Žiji celý svůj život v pěkném Moravském městě Boskovice. Více než 40 let se aktivně zajímám o politiku, i když jsem jsem nikdy nebyl v žádné politické straně. Politika, politický zeměpis a historie je mým koníčkem společně s filatelií. Píši odborné i populární články o filatelii, jsem častým diskutujícím na Novinkách Seznamu. Co se filatelie týká, jsem specialistou na poštovní historii Afghánistánu.

P.S. Omlouvám se svým příznivcům a všem slušným čtenářům, že jsem po 9 letech psaní blogů v červnu 2019 zavřel diskuse z důvodů sprostot odpůrců Andreje Babiše a Miloše Zemana. Jejich agresivita v diskusích dosáhla takových mezí, že pod mými blogy přestali diskutovat slušní diskutující, kteří jimi byli neustále neurvale napadaní. Proto těmto neurvalým diskutujícím doporučuji, ať chodí diskutovat pod blogy svých oblíbenců, jejichž smyslem života je nenávist k Babišovi, Zemanovi a všem jinak smýšlejícím.

Slušní diskutující mi mohou napsat na e-mail: petrik.boskovice@seznam.cz

 

Seznam rubrik